Omega-3 beschermt het brein van 60-plussers

Omega-3 beschermt het brein van 60-plussers

Omega-3 beschermt het brein van 60-plussers

Een dieet met veel meervoudig onverzadigde vetzuren beschermt de cognitieve vermogens van 60-plussers. Vooral omega-3-vetzuren hebben een bijzonder sterk beschermend effect. Dat hebben epidemiologen van de Qingdao University gemeld.

De studie
Gegevens van 2.496 60-plussers zijn gebruikt die tussen 2011 en 2014 deelnamen aan de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De studiedeelnemers hadden aangegeven hoe hun dieet eruit zag. Er werd geschat of de cognitieve vermogens van ouderen waren aangetast door een reeks tests uitgevoerd door psychiaters en gerontologen.

De deelnemers werden verdeeld in 4 even grote groepen. Vervolgens werd het effect berekend van de inname van omega-3 en omega-6 vetzuren op de kans om in de groep met de laagste score te zitten.

Resultaten
Hoe meer omega-3- en omega-6-vetzuren de deelnemers consumeerden, hoe kleiner de kans dat ze laag scoorden op de cognitieve tests. Uitgedrukt in milligram vetzuur was vooral de impact van de omega-3 vetzuren groot. Als je 1-2 milligram omega-3 vetzuur per kilocalorie-inname per dag binnenkrijgt, zit je goed.

Mechanisme
In neurowetenschappelijke literatuur werd eerder gevonden hoe omega-3-vetzuren de hersencellen in de loop van de jaren gezond kunnen houden. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor het functioneren van neurotransmitters en maken cellen ook vitaler en robuuster. Bovendien remmen omega-3-vetzuren ontstekingsprocessen die hersenweefsel kunnen aantasten tijdens verouderingsprocessen.

Bron
Nutr J. 2020 Mar 28;19(1):25.